Intellecta (škola stranih jezika) – Naših 10 savjeta za učenje njemačkog jezika


Mit o njemačkom kao teškom jeziku vjerojatno je star kao i jezik sam. U beskonačnom moru njemačkih pravila zalutao je i Mark Twain kojega su strahote njemačkog jezika potaknule na vrlo duhovite zaključke o teškoćama njemačkog jezika. Pitanje koje ga je najviše mučilo jest, zašto je Nijemcima ružna repa ženskog roda, a lijepa djevojka srednjeg roda. Slučaj Marka Twaina najbolje pokazuje kako bi nas prepreke u učenju njemačkog jezika trebale motivirati na dublje proučavanje prirode jezika te nikako na odustajanje. U nastavku donosimo deset savjeta za hvatanje u koštac s njemačkim jezikom:

1. Nemoj povlačiti čvrste paralele s hrvatskim jezikom

Ovakva metoda pokazala se kontraproduktivnom jer bi nas, primjerice, usporedbe s hrvatskim navele na pogrešnu upotrebu imenice djevojka koja je u njemačkom srednjeg roda.

2. Oslikaj riječi

Kava je Nijemcima muškarac, a Hrvatima žena, cvijeće je ženskog roda, a imenice vezane uz tehniku, očekivano, bit će muškog roda.

3. Sistematiziraj članove

Uštedi vrijeme i izradi tablice onih imenica čiji su članovi prepoznatljivi prema nastavcima.

4. Poželi njemačkom dobrodošlicu u svom domu

Daj svojim najdražim predmetima njemačko ime i opiši šaljive trenutke na poslu ili u tramvaju na njemačkom jeziku.

5. Krenite od konkretnog prema apstraktnom

Koncentriraj se ponajprije na riječi koje su opipljive u prostoru i nemoj opterećivati mozak vokabularom koji ne možeš smjestiti u neki kontekst.

6.Razvijaj maštu poput djeteta

Kada na tečaju naučiš riječ slobodno vrijeme (Freizeit), izradi asocijativni niz: Freizeit → Sport → Fußballspielen (…).

7. U šumi prefiksa pronađite drvo

Najbolja metoda svladavanja glagola s prefiksima jest ta da im pridružiš kontekst: imenuj predmete koji pripadaju uz glagol gehören, a uz slušanje glazbe ponavljaj glagol hören.

8. Slušaj i pjevaj na njemačkom

Glazba nije samo opuštanje mozga, nego i ključan posrednik pri učenju stranog jezika. Slušaj jednostavne pjesme na njemačkom i time vježbaj izgovor i proširi vokabular.

9. Uči na zabavan način

Uz pozitivan stav i muke po članovima postaju lakše. Istraži zabavne kontekste upotrebe neke imenice, npr. kako bi lakše zapamtili da je pauk u njemačkom dieSpinne, imenicu možemo povezati s izrazom Spinnstdu?, odnosno Jesi li pošašavio?

10. Uroni u multimedijalni svijet

Učenje njemačkog jezika u današnjem svijetu multimedije značajno je lakše nego prije. Iskoristi tu priliku te pogledaj i poslušaj kraće vijesti na njemačkom. Osim toga, nemoj posezati za rječnicima, nego se baci na potragu značenja preko slika koje možeš naći na njemačkim stranicama ili preko Google pretraživača. Paralelno uz jezik istražuj i njemačku kulturu, pronađi zanimljive njemačke običaje ili otkrij što Nijemci poklanjaju bližnjima za Božić.

www.intellecta.hr
Get updates in your Inbox
Subscribe


njemackijezik.net by F.E. is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International