Da li je moguće naučiti nemački jezik do nivoa B2 za 6 meseci?



Veoma važno pitanje je postovaljeno na blogu a ono glasi:

“Imam jedno pitanje za vas. Dobio sam ponudu za posao iz Nemacke,ali je problem jezik.Nikada ranije nisam ucio nemacki,upisao sam kurs,krecem od prvog februara, 4 puta nedeljno po 2 casa. Imam 6 meseci da dodjem do nivoa B2…Znam da ce to biti izuzetno tesko,ali su me iz skole koju sam upisao uverili da ako budem redovan,ako se budem trudio,i ako jos toliko vremena koliko provodim na casovima kuci budem radio,da je apsolutno moguce…Takodje,ne bih da zvucim kao sto cu zvucati,ali sam prilicno talentovan za jezike,sa lakocom sam savladao engleski,ruski i spanski…
Moje pitanje je:da li mislite da je tako nesto moguce, kao sto su oni mene uverili da jeste ?Imam nekih sumnji,a vas pitam cisto da dobijem jos jedno misljenje…”

Da li je moguće naučiti nemački jezik do nivoa B2 za 6 meseci?

Najpre da razjasnimo nešto, ovo je moje mišljenje na osnovu dosadašnjeg iskustva i rada. Svaka osoba je drugačija, ima različiti tempo usvajanja novog znanja, trud koji se ulaže se razlikuje, mnogo je tu elemenata, koji utiču na učenje stranog jezika.

Ali, da idemo redom.
Kao referentnu instituciju uzeću ovde Gete institut u Beogradu.

Nivoi, koje je potrebno savladati su podeljeni na zasebne kurseve a to su:

– A1/1
– A1/2
– A2/1
– A2/2
– B1/1
– B1/2
– B2/1
– B2/2

Nivo, koji nam je potreban, B2 podrazumeva sledeće:

“Kandidat je u stanju da razume glavne sadržaje složenih tekstova o konkretnim i apstraktnim temama; razume stručne diskusije u svojoj oblasti . Može spontano i tečno da se sporazumeva tako da je moguć normalan razgovor sa maternjim govornikom bez većih napora za obe strane. Može se jasno i detaljno izraziti o širokom spektru tema, da objasni svoje mišljenje o aktuelnom pitanju i da navede prednosti i mane različitih mogućnosti.”
Opis preuzet sa sajta Gete instituta

Sami kursevi nemačkog jezika, mogu biti organizovani, u zavisnosti od potreba i želja kandidata na različite načine, tj. tempo predavanja i učenja može biti od inenzivnog, poluintenzivnog do klasičnog semestralnog, koji podrazumeva 2 časa nedeljno po 90 minuta.

Regularni kursevi su semestralni i kao što se može videti na sajtu Gete instituta, svaki od njih sa fondom časova 2 puta 90 minuta nedeljno traju od februra do juna u zimskom semstru, oko 5 meseci.

To je i moje iskustvo. Pošto ja radim sa manjim grupama, trajanje zavisi od napredka grupe, prosečno oko 4 meseca.

Koga interesuje, pa malo matematike i sračunaće koliko je potrebno vremena da se kroz, da tako kažemo redovno semestralno učenje, stigne do nivoa B2, koji je nophodan za dobijanje radne vize za iole ozbiljnije poslove.

Intenzivni kursevi imaju, u zavisnosti od potreba korisnika 6, 5 ili 4 termina nedeljno u trajanju do 4 sata.

Znači, što se tiče organizacije nastave, nije nikakav problem, niti je to nešto novo ili nepoznato. Sem citiranog Gete instituta, svaka škola stranih jezika, može da organizuje ovakvu vrstu intenzivnog učenja stranog jezika, ne samo nemačkog.

Znači, što se tiče škole, sve je u redu.

Pitanje je sledeće – da li student može da prati taj tempo učenja?

Odgovor na to pitanje ja ne mogu da dam.

To je individualna stvar.

Obratite pažnju na sledeće:
Kao što su rekli u školi iz navedenog pitanja, ako ste 90 minuta u školi i još minimum toliko radite kod kuće (a ja bih rekla i malo više, kako počnete da napredujete kroz nivoe) moguće je savladati nemački do nivoa B2 za 6 meseci.

A da li će se to i desiti, pa volela bih da čujem nečije mišljenje, javite :-).

Mala pomoć s moje strane, raspored časova – Da ne zaboravite, sve ostalo, uvezi sa nemačkim jezikom se nalazi na adresi nemacki.amarilisonline.com

Ebook Nemački nije bauk – početni nivo, uputstvo za nabavku ćete naći ovde.

Članak je preuzet sa stranice abc.amarilisonline.com
Get updates in your Inbox
Subscribe


njemackijezik.net by F.E. is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International